Dypdykk i arkivet

Av: Louise Pettersen. Opprettet: 03/06-10 kl. 17.14.
Sist oppdatert: 03/06-10 kl. 17.16.

Er "manøver" det samme nå som før? Er materiale fra rett etter krigen brukbart fremdeles? Etter en sårt tiltrengt rydding på speidersenteret, kom det ene og det andre frem i dagen. Blant annet kretsmanøveren fra 1946.

Vi befinner oss i året 1510.

På det mektige Lyse Kloster syd for Bergen hersket den rike cistercienserorden under sin abbed Albertin. - Klosteret, som var startet av Bergens biskop Sigurd året 1146 ved hjelp av engelske munker fra Fountains abbedi ved York, hadde store inntekter av sitt gårdsbruk, som vel var det største i området om Bergen, og den kloke Albertin sørget for å få gull - og sølvgjenstander i bytte for sine produkter. Lyse Kloster var således vel utstyrt med kostbarheter av alle slags.

Dette ryktes snart utenfor klosterets murer, og røverhøvdingen Jan, - som efter sitt utseende hadde fått økenavnet "den skjeløyede" - gjorde flere forsøk på å komme i besiddelse av kostbarhetene. (...)

Abbed Albertin besluttet på grunn av røvernes overgrep å søke klosterets formue i gull og sølv overført til borgen Kvarv ved sjøen rett nordvest for Bergen, hvor hans venn, ridder Birger holdt til. (...)

Ut i fra introen, ligger det i kortene at det her ikke er snakk om en vanlig bymanøver. Stikkord som detter inn i hodet er "rollespill" og "sniking." Og når munkene som skal frakte skattene til borgen Kvarv består av 1.Fjøsanger, 2.Fjøsanger, 1.Hop, 1.Nesttun og 27.Bergen; ridderne som skal beskytte munkene består av 1.,2. og 3.Bergen avdeling, 1.Bergen, 4.Bergen, 8.Bergen og 1.Follese; mens røverne som skal plyndre alt gull og sølv består av 9., 10., 11., 12., 16., 19., 20., 22., 24., 25. og 28.Bergen (!!!), samt 1.Årstad, 1., 2., og 3.Minde, 1.Eidsvåg, 1., 2. og 3.Laksevåg og 1.Salhus - ja da skjønner man at det i Kanadaskogen denne dagen må ha vært ufattelig mange skumle typer luskende bak hver en busk... Og litt av et prosjekt å organisere. Men kontroll skal man tro de hadde, for ved slutt blir hornsignal [...] da gitt fra Tennebekken, og må sendes videre pr fløyte innover i terrenget. Lenge leve mobilfri speiding, hva?;-)

Men uansett kan kanskje kretsmanøveren fra 1946 inspirere til spennende arrangementer idag?!